UURING Kolmandik Covid-19 tõttu haiglaravil olnud patsientidest võib järgneva viie kuu jooksul surra või uuesti haiglaravi vajada

PM Tervis
Copy
Ida-Tallinna Keskhaigla koroonaosakonna intensiivravi osakond.
Ida-Tallinna Keskhaigla koroonaosakonna intensiivravi osakond. Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigis tehtud analüüsist selgub, et Covid-19 tõttu haiglaravi vajanud patsientidest pea kolmandik vajab järgmise viie kuu jooksul korduvat hospitaliseerimist.

Märkimisväärne osa patsientidest sureb – need on surmad, mis praegu Covid-19 surmade statistikas ei kajastu. Uuring on eelretsenseerimata, kuid selle tulemused langevad kokku teiste sarnasel teemal tehtud tööde tulemustega.

Covid-19 hospitaliseerimisele järgnevatel kuudel kujuneb inimestel rida terviseprobleeme erinevates organsüsteemides nii eakatel kui noorematel patsientidel, nii meestel kui naistel, vahendab Med24.

Uuringus vaadeldi 47 780 patsienti, kes olid Covid-19 tõttu vahemikus 01.01.–31.08.2020 hospitaliseeritud ja neid võrreldi kontrollgrupiga, kellel Covid-19 ei olnud ja kes olid käinud eelmise aasta jooksul perearsti juures. Covid-19 haiged ja kontrollgrupp sobitati omavahel 1:1 demograafiliste andmete ja viimase kümne aasta terviseandmete põhjal.

Nendest ligi 48 000 patsiendist vajasid esimesele hospitaliseerimisele järgneva 140 päeva jooksul rehospitaliseerimist 29,4 protsenti ja 12,3 protsenti surid. Covid-19 patsiendid vajasid kontrollgrupist 3,5 korda sagedamini haiglaravi ja nende suremus oli isegi seitse korda kõrgem.

Pärast hospitaliseerimist said Covid-19 põdenutest 4,9 protsenti diabeedi, 4,8 protsenti kardiovaskulaarsete haiguste, 1,5 protsenti kroonilise neeruhaiguse ja 0,3 protsenti maksahaiguse esmakordse diagnoosi. Samu diagnoose said muidugi ka kontrollisikud, kuid Covid-19 tõttu haiglaravi vajanutel tekkis diabeeti 3 korda, kardiovaskulaarse terviseprobleemi 2,8 korda, neeruhaigust 1,9 korda ja maksahaigust 1,5 korda sagedamini. Pärast haiglaravi diagnoositi hingamisteede haigusi 14 140 patsiendil ehk 29,6 protsendil, sealhulgas 6085 patsiendil, kellel varem ei olnud hingamisteedega probleeme esinenud.

Seega, võrreldes sarnaste demograafiliste ja terviseandmetega inimestega, oli Covid-19 tõttu hospitaliseeritutel suurem risk erinevate organsüsteemide haiguste, rehospitaliseerimise ja suremuse osas. Ligi kolmandik Covid-19 tõttu hospitaliseeritutest vajas järgneva viie kuu jooksul korduvat hospitaliseerimist ja enam kui iga kümnes inimene suri. Kui absoluutarvudes tekkis kõiki neid tüsistusi rohkem üle 70-aastastel, siis võrreldes samaealiste kontrollgrupiga oli suhteline erinevus märkimisväärselt suurem hoopis alla 70-aastaste hulgas.

Hiljuti korraldatud uuringus 1775 USA veteraniga leiti, et 60 päeva jooksul pärast Covid-19 hospitaliseerimise lõppu vajas neist 20 protsenti rehospitaliseerimist ja 9 protsenti surid. Käesoleva uuringute andmete piiramine 60 päevale andis sarnased tulemused: 23 protsenti vajasid rehospitaliseerimist ja samuti 9 protsenti surid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles