UURING ⟩ Soolebakterite kooslus võib mõjutada Covid-19 kulgu

PM Tervis
Copy
Bakterid seedekulglas
Bakterid seedekulglas Foto: Shutterstock

Seedetrakti bakteriaalne kooslus võib mõjutada nii Covid-19 raskust kui ka immuunvastuse tugevust. Covid-19 patsientide soolebakterite koostis erineb nakatumata isikute omast ja see erinevus püsib ka pärast viiruse kadumist kehast ning võib mängida rolli «pika Covidi» kujunemisel, kirjutab Eesti Arst.

Ajakirjas Gut ilmunud uurimus hõlmas 100 Covid-19 tõttu haiglaravi vajanud patsienti. Kontrollrühma moodustasid 78 tervet täiskasvanut, kes osalesid mikrobioomiuuringus juba enne pandeemiat. Covid-19 patsientide seedetrakti bakteriaalne kooslus erines statistiliselt oluliselt kontrollrühmast vaatamata sellele, kas viimaseid oli ravitud ka antibiootikumidega või mitte.

Mitmed seedetrakti immuunsüsteemi mõjutava potentsiaaliga bakterid nagu Faecalibacterium prausnitziiEubacterium rectale ja bifidobakterid olid Covid-19 haigete mikrobioomis alaesindatud ja jäid vähesteks ka proovides, mis olid võetud 30 päeva pärast paranemist. Bakteriaalse koostise muutuste ulatus oli Covid-19 haigeil vastavuses haiguse raskusega ning korrelatsioonis mitmete põletikuliste tsütokiinide ja kemokiinide ning koekahjustuse näitudega. Probiootikumid võivad Covid-19 puhul olla organismis tasakaalu taastamiseks potentsiaalselt kasulikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles