UURING See levitab koroonaviirust kiiremini kui köhimine

Getter Adeele Tamm
Copy
Illusteeriv foto
Illusteeriv foto Foto: Shutterstock

Uute uuringute kohaselt võib rääkimise teel koroonat kiiremini edasi anda kui köhides, kirjutab Livesciene. Tehti kindlaks ka see, et isegi rohkem kui kahe meetri kauguselt võib rääkimine ohtlikuks osutuda. 

Tuleb välja, et ainult distantsi hoidmine ei aita Covid-19 levikut peatada. Lisaks piisava vahemaa hoidmisele ja maski kasutamisele on ülimalt vajalik ka hea ventilatsioon. 

Tehti uuring, kus vaadeldi kuidas Covid-19 levib siseruumides sõltuvalt ruumi suurusest, seal olevate inimeste arvust, kui hästi ruumi ventileeritakse ja kas inimesed kannavad näomaske. Tuli välja, et kui kaks inimest on halvasti ventileeritud ruumis ega kanna maske ja räägivad pikalt, siis levib viirus kiiremini kui väikese köhatuse korral. Selle põhjustavad rääkimisel õhku tekkivad väikesed osakesed, mis võivad õhus olla veel kaua ilma hea ventilatsioonita. Samas köha tekitab suuri piisakesi, mis langevad kergelt põrandale ja settivad pindadele. Siiski leiti, et rääkimisel tekkinud viirusosakesed olid õhus kauem, kui köhimisel sinna sattunud piisad. 

Uuringu autorid lisasid, et maski kandmine vähendab õhus olevate viiruseosakeste hulka. Samuti leiti, et kui nakatunud inimene rääkis tund aega siseruumides, oli teistel ruumis viibijatel 20 protsendiline tõenäosus nakatuda, kuid see oht muutus väiksemaks, kui toas vahetus õhk kümme korda tunnis (hästi ventileeritud ruumis toimub tavaliselt 10 kuni 20 õhuvahetust tunnis). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles