UURING ⟩ Kuidas mõjub vanemate lahutus laste vaimsele tervisele

Getter Adeele Tamm
Copy
Illustreeriv foto
Illustreeriv foto Foto: Shutterstock

Uued uuringud kinnitavad, et lapsed, kes näevad oma vanemaid lahutuse ajal kaklemas, tunnevad suurema tõenäosusega hirmu hülgamise ees. Isegi, kui võsuke on vähemalt ühe vanemaga lähedane, siis võib hirm mõjutada tema mentaalset tervist veel pikalt, kirjutab Medicinenet

Viidi läbi intervjuu, kus osales 560 9-kuni 18-aastast last. Lisaks kõneleti ka nende vanematega. Kõigepealt küsiti lastelt, kui sage ja intentsiivne nende vanemate vahelised konfliktid olid. Seejärel küsiti neilt, kui palju kaasasid ema ja isa neid omavahelistesse tülidesse- näiteks palusid sõnumit edastada või muud sellist. Lõpuks tahtsid uurijad teada, kas vanemad solvasid üksteist. 

«Me tegime kindlaks, et konfliktid tekitasid lastest kartust, et üks või mõlemad vanemad võivad neid hüljata. Lapsed, kellel oli suurem hirm hülgamise ees, kogesid suurema tõenäosusega 11 kuud hiljem, tõsiseid vaimse tervise probleeme » ütles uuringu üks autoritest Karey O'Hara. 

Sellisteks probleemideks olid näiteks stress, ärevus ja hirm. Selgus, et hirm, mis oli vanemate konfliktidest tingitud, puudutas igas vanuses lapsi, kuid kõige enam just nooremaealisi. Uuring kestis vaid 11 kuud, niiet ei saa kindlalt öelda, kuidas need sündmused mõjutavad lapsi aastate pärast. 

Uuringu teostajad soovitavad laste vaimse tervise huvides, nende ees mitte tülitseda. «Samuti on oluline, et vanemad annavad lastele teada, et isegi, kui nad on lahutatud, siis nad ikkagi hoolitsevad lapse eest edasi. See aitab vältida hirme hülgamise ees,» ütles O'Hara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles