Tööinspektsioon ei leidnud vaid ühes Virumaa kontoris probleeme

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka kontoritöötaja tööasend peab olema ergonoomiline.
Ka kontoritöötaja tööasend peab olema ergonoomiline. Foto: SCANPIX

Eelmisel aastal kontrollis tööinspektsiooni Virumaal 53 ettevõtte kontoriruumides asuvaid töökohti ja vaid ühes ettevõttes oli kõik korras.

Sihtkontrolli tehes oli tähelepanu suunatud töökohtade korraldusele, liikumisteedele kontorites ja töötajate tervisekontrolli läbiviimisele, teatas tööinspektsiooni Ida inspektsioon. Arvutitega töökohtades oli vaatluse all peamiselt nõuetekohase valgustuse olemasolu, valgusallikate asukoht kuvari suhtes, akendel valgust reguleeriva katte olemasolu ning ergonoomiliselt õige kehaasendi võimaldamine. Kontrolliti ka kas on määratud esmaabiandjad ja esmaabivahendite olemasolu.

Sihtkontrolli tulemusel selgus, et kontrolli käigus ainult ühel ettevõttel ei leitud ühtegi puudust. Igas viiendas töökohas oli probleeme valgustusega, enam kui kolmandikus töökohtades oli probleeme ergonoomiliselt õige kehaasendiga. Ligi kolmandikus töökohtades oli riskianalüüs tegemata. Kontrollitud ettevõtete hulgast 41 protsendil leiti puudusi töötajate juhendamisel, 30 protsendis ettevõtetest puudusid ohutusjuhendid ning ligi 36 protsendil kontrollitud ettevõtetest oli läbi viimata töötajate tervisekontroll.

Ida inspektsiooni tööinspektori Silvia Remmeli sõnul töötajate terviseriskide vähendamiseks töökohal tuleks tööandjatel jälgida, et töökohtadel oleks nõuetekohane valgustus ja töötajate töökohad oleksid varustatud reguleeritavate töötoolidega.

Riskianalüüsi käigus oleks vaadeldud ka arvutiga töötamisest tulenevaid terviseriske.
«Töötajate terviseriske vähendamiseks tuleks tööandjatel jälgida töötaja arvutiga töötamise aega, sest siit tuleneb vajadus korraldada tervisekontroll,» sõnas Remmel. Töötajatele, kes töötavad arvutiga üle poole oma tööajast, tuleb korraldada tervisekontroll. «Ei tohi unustada, et ka arvutid, printerid ja muu kontoritehnika on töövahendid, mille kohta peavad olema koostatud ja kinnitatud ohutusjuhendid ja töötajaid tuleb nende järgi ka juhendada,» lisas inspektor.

Sihtkontrolli käigus kontrolliti 53 ettevõtet ja asutust, neist: Ida-Virumaal 33 ja Lääne-Virumaal 20 ettevõtet. Eelmise aasta jooksul tegi Ida inspektsioon kokku 776 töökeskkonna külastust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles