Irja Lutsar räägib, kas vaktsiinid kaitsevad uute koroonaviiruse tüvede eest

Getter Adeele Tamm
Copy
TALLINN, Eesti 10NOV20
TALLINN, Eesti 10NOV20 Foto: Tairo Lutter / Postimees

Maailmas levib taas uus Covid-19 mutatsioon. Uuringute järgi ei pruugi väljatöötatud vaktsiinid uute variantide vastu toimida. Uurime, mida arvab sellest Irja Lutsar. 

Arvatakse, et uue koroonaviiruse mutatsiooni (B.1.526) vastu ei ole praeguseks välja töötatud vaktsiinid niivõrd tõhusad, kirjutab Nytimes. Nüüdseks on tehtud uue variandi kohta kaks uuringut: üks Caltechi uurimisrühma ja teine Kolumbia ülikooli teadlaste poolt. Kumbki ei ole veel eksperthinnagut saanud, kuid mõlema uuringu tulemused näitavad, et uus mutatsioon tõepoolest levib. Arvatakse koguni, et märtsi lõpuks saab sellest kõige levinum viirusevorm USAs. 

Irja Lutsar arvas, et peame lihtsalt aega varuma, et näha mis need uued mutatsioonid tähendavad. «Kuna koroonaviirused muteeruvad kiiresti, siis on uusi mutatsioone oodata veel ja veel. Eks aeg näitab missugune saab olema vaktsiinide mõju. Siiski on vaktsiine võimalik ka ümber disainida. Praegu tundub, et vaktsiinid on hästi vältinud rasket haigust ja hospitaliseerimist.»

Uuringute kohaselt olid B.1.526 mutatsiooni nakatunud inimesed keskmiselt umbes kuus aastat vanemad ning sattusid suurema tõenäosusega haiglasse. Mitmedki teadustööd  on näidanud, et teisedki mutatsioonid (näiteks E484K) ei pruugi praeguseks välja töötatud vaktsiinidele alluda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles