Kehaneedid ohustavad tervist

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Kehaneedid on teismeliste seas populaarsed, kuid oskamatult paigaldatuna võivad põhjustada ohtlikke põletikke ja levitada nakkusi.



Raha kokkuhoiu nimel ja vanematelt loa küsimise vältimiseks lasevad paljud noored end augustada sõbrannal või mõnel tuttaval või teevad seda lausa ise, kasutades selleks sageli kanüüli või sukavarrast ning tehes seda määrdunud kätega, kirjutab

Maaleht

.


Sageli tekib augu ümbrusse põletik, isegi mädapõletik; keeleneet võib põhjustada keelepõletikku ehk glossiiti, millega kaasneb valu-, kõrvetus- või ebamugavustunne ning teinekord tekib eluohtlik keeleturse, mis vajab kiiret arstiabi.

Keeleneet võib segada söömist ja rääkimist, kahjustada hambaid ning kui see pole valmistatud kvaliteetsest materjalist (nn kirurgilisest metallist), põhjustab see paljudel juhtudel mürgitusnähte.

Korralikult desinfitseerimata needi panek võib olla lausa eluohtlik, kui tekib sepsis ehk rahva keeli veremürgitus, samuti võib nakatuda vere kaudu levivatesse haigustesse, nagu HIV või nakkuslik maksapõletik (B- ja C-hepatiit), välistatud pole muudki tõved, nagu teetanus, süüfilis, tuberkuloos, leepra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles