Spordijoogid mõjuvad kehalisel koormusel paremini kui vesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Bastian

Uuringud tõestavad, et spordijoogid aitavad vedelikukaotust korvata märksa efektiivsemalt kui vesi, seda nii lastel kui täiskasvanutel.

On selgunud, et janu pole harjutamisel mitte kõige objektiivsem vedelikuvajaduse hindamise kriteerium ning tegelikult korvavad harjutajad treeningu ajal ja vahetult pärast seda veega vaid ligi 50 protsenti kaotatud vedelikust, kirjutab terviseportaal Inimene.ee.

Põhjus on paljuski selles, et vesi on maitsetu, spordijoogid tekitavad aga suu ja keele närvilõpmetes meeldivaid aistinguid ja panevad lisa tahtma. Uurimuse kohaselt joovad spordijoogi kasutajad veerandi võrra rohkem kui palja vee eelistajad, korvates seega veekaotust paremini.

Koos vedelikuga kaotatakse sportimisel ka energiat ja elektrolüüte, mis võib põhjustada krampide teket. Kui palja veega kumbagi asenda ei ole võimalik, siis spordijookides on olemas nii elektrolüüdid kui energiat taastavad süsivesikud.

Kuna spordijookides leiduvad süsivesikud (sukroos, fruktoos, glükoos) on organismile hästi omastatavad ning lähevad energiatootmisel kiiresti käiku, on neist abi ka lühemaajaliste pingutuste korral ning pallimängudes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles