Slovakkia arstid saavutasid massilise töölt lahkumisega oma eesmärgid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid on kõikjal ülekoormatud.
Arstid on kõikjal ülekoormatud. Foto: SCANPIX

Slovakkia arstide äärmuslikud protestiaktsioonid, millega nõuti tervishoiu rahastamise suurendamist, töökoormuse reguleerimist, palgatõusu ja haiglate äriühinguteks muutmisest loobumist, päädisid pooli rahuldava kokkuleppega.


Slovakkias on tervishoiu pikaajaline alarahastamine ja haiglaarstide suur koormus ning madalad palgad põhjustanud suure hulga arstide lahkumise Tšehhi Vabariiki, Austriasse, Saksamaale jt riikidesse.

Slovakkia arstide organisatsioonide pöördumistele olukorra parandamiseks valitsus ei reageerinud. Lisaks plaanis valitsus muuta riigihaiglad äriühinguteks, mis arstide hinnangul oleks ohustanud haiglaravi kättesaadavust.

Kuna Slovakkia valitsus nõudis arstidelt streigi korral praktiliselt kogu olemasoleva arstiabi mahu säilitamist, siis olnuks streik sellistes tingimustes kasutu. Seetõttu otsustas 1339 arsti valitsusele surve avaldamiseks esitada lahkumisavalduse. Valitsus kuulutas seejärel välja eriolukorra, et arstid kohustuslikus korras tööle sundida.

Muret tekkinud olukorra üle avaldas ka Slovakkia president Ivan Gašparovic, kes soovitaski välja kuulutada eriolukorra. Kuigi eriolukorra kehtestamise järel võib arstidele kehtestada nn töötamiskohustuse, ei õnnestunud ka selle meetme abil tagada arstiabi säilimist vajalikus mahus, sest paljud arstid võtsid haiguslehe.

Slovakkia valitsus otsis abi teistelt riikidelt ja Tšehhi Vabariik saatiski appi 25 arsti. Eriolukorra kestel käis regulaarselt koos erikomisjon, mille eesmärk oli hoida ära patsientide elu ja tervise ohtu sattumine arstide protesti ajal. Arstid kontrollisid olukorda haiglates ja erakorralist abi osutati täies mahus. Plaanilised lõikused lükkusid siiski edasi.

Lõpuks saavutas valitsus arstidega kokkuleppe. Valitsus võttis järgmised kohustused:

1. Haiglates töötavate arstide palka tõstetakse järgmiselt:
Selle aasta jooksul 1,05- kuni 1,6-kordse riigi keskmise palgani.

2. Arstid ei pea töötama üle töökoodeksis kehtestatud normi. Arstid, kellelt on nõutud ületundide tegemist, peavad saama kompensatsiooni tasustatud puhkuse kujul.

3. Valitsus paneb tervishoiuministrile kohustuse peatada haiglate muutmine äriühinguteks.

4. Valitsus tagab, et kõik riiklike haiglate arstid, kes esitasid lahkumisavalduse, saavad oma töökoha tagasi ja mingeid sanktsioone nende suhtes ei rakendata.

Allikas: Eesti Arstide Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles