Lipand: tubakatoodete lastele müüjalt tuleks võtta müügiluba

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Lipand
Andrus Lipand Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tubaka- ja alkoholikahjude vähendamise koja juhatuse liige Andrus Lipand on seda meelt, et neilt kaupmeestelt, kes müüvad tubakatooteid alaealistele, tuleks müügiluba sootuks ära võtta.


Praegu annab tubakaseadus müüjale õiguse küsida noorelt kahtluse korral dokumenti, aga tegelikult peaks see olema Lipandi sõnul kohustus. Vastutus ei peaks seejuures lasuma ainult müüjal, vaid ka tema tööandjal, kellelt peaks saama müügiloa rikkumise korral ajutiselt ära võtta.

Lipandi sõnul peame me kõik mõtlema, kuidas tubatoodete kättesaadavust noortele vähendada, sest mida varem neid tarvitama hakatakse, seda kiiremini tekib ka sõltuvus. Suitsetajatest loobujate osakaal on aga kõikjal maailmas alla 20 protsenti.

Teha on väga palju. Kui 2007. aastal oli Eesti 30 riigi seas tubaka ennetustöös 11. kohal, siis nüüd oleme langenud 19. kohale. «See tähendab seitse aastat seisuvett,» hindas Lipand olukorda. Samapalju kohti on selles pingereas kaotanud veel ainult Bulgaaria.

Meetmed tubakatoodete kättesaadavuse piiramiseks on Lipandi sõnul tegelikult väga lihtsad:

  • Tõsta tubakatoodete hinda
  • Peita tubakatooted ära
  • Tõsta tubakatoodete müügil vanusepiiri
  • Müüa tubakatooteid vaid vähestes kohtades
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles