Noored otsivad sigarettidele alternatiivi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored vesipiibuga.
Noored vesipiibuga. Foto: Meelis Tomson

Suitsetamisest loobujate nõustamisega tegelev tervise arengu instituudi ekspert Tiiu Härm ütles, et noored otsivad sageli sigarettidele alternatiivi, milleks võib olla vesipiip, aga ka põsk- või huuletubakas.


Kui 2006. aastal suitsetas poistest vanuses 11-15 vesipiipu kokku 25,9 protsenti, siis see tase püsis ka aastal 2010. Samas on tüdrukud selle ajaga läinud vesipiibu tarbimises poistest mööda.

Õpilaste, eriti poiste hulgas on popiks läinud huuletubakas, mida on koolis mugavam kasutada. Härm rääkis õõvastavaid juhtumeid, kus juba läbi nätsutatud pakke noorematele edasi müüakse.

Ohtlik on ka passiivne suitsetamine. Uuringud näitavad, et kodus viibib suitsuses õhus 24 protsenti alaealistest, mis on Härmi sõnul kindel ohumärk. Passiivne suitsetamine on tema sõnul aktiivsest veelgi ohtlikum, sest suitsetaja organism on mürgiga juba harjunud.

Tubaka- ja alkoholikahjude vähendamise koja juhatuse liige Andrus Lipand lisas, et noorte hulgas on viimasel ajal kahjuks kasvanud ka kanepi suitsetamine Nõnda on tema sõnul ennatlik rõõmustada üldise suitsetamise levimuse vähenemise üle noorte seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles