Üks inimene kümnest kannatab neerukahjustuse all

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neerude dialüüsimine.
Neerude dialüüsimine. Foto: Liis Treimann

Erinevad uuringud näitavad, et üks inimene kümnest kannatab mingi neeruhaiguse või -kahjustuse all. Neerukahjustus kulgeb sageli varjatult, mistõttu jääb neeruhaiguse avastamine ja ravi pahatihti hiljaks.


Selleaastase neerupäeva teema on «Anneta oma neer uue elu saamiseks». Sellega tahetakse pöörata tähelepanu neerusiirdamisele kui ühele neeruasendusravi liigile.

Neeruasendusravi liigid on hemodialüüs, peritoneaaldialüüs ja neeru siirdamine. Eestis on neeruasendusravi haigeid veidi üle 700, siirdatud neeruga patsiente on praeguse seisuga 411. 2011 aastal teostati Eestis 44 neerusiirdamist ja ootelehel on praegu 49 kroonilise neeruhaigusega patsienti.

Seoses ülemaailmse neerupäevaga 8. märtsil annavad Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Lääne-Tallinna Keskhaigla kogenud neeruarstid 6.-8. märtsini neeruvaevustega patsientidele telefonikonsultatsioone.

Neeruarstide telefonikonsultatsioonid toimuvad 6.-8. märtsini kella 11-14:

  • Põhja-Eesti Regionaalhaigla tel 617 1215
  • Tartu Ülikooli Kliinikum tel 731 8272, 731 8276
  • Lääne-Tallinna Keskhaigla tel 651 1455

Ülemaailmse neerupäeva eesmärk on suurendada inimeste teadlikkust neerudest, sest tihti kulgevad kroonilised neeruhaigused vaikselt, algstaadiumis oluliste kaebusteta, seetõttu on oluline oma tervise regulaarne kontroll, et haigus avastada võimalikult varases staadiumis. Eelkõige peaksid oma tervist regulaarselt kontrollima üle 50 aasta vanused inimesed, ülekaalulised ning kindlasti kõrgvererõhu- ja suhkurtõve haiged.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles