Agressiivse melanoomiga haigete uus lootus - personaliseeritud ravi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoom mehe seljal.
Melanoom mehe seljal. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Ravimifirma Roche personaliseeritud ravim Zelboraf (vemurafenib) sai Euroopa Liidus loa kasutamiseks nahavähi surmava vormi raviks.


Esimene ja seni ainus nahavähi personaliseeritud ravim võimaldab kõige agressiivsema nahavähi vormiga (positiivne BRAF V600 mutatsiooniga kaugelearenenud melanoom) patsientidele oluliselt pikemat eluiga.

Euroopa Komisjon on andnud F. Hoffmann-La Roche ravimile Zelboraf (vemurafenib) heakskiidu kasutamiseks täiskasvanud patsientidel monoteraapiana kõige agressiivsema nahavähi vormi raviks.

Näidustus põhineb III faasi kliinilistes uuringutes saadud andmetel, mis näitasid, et Zelboraf pikendab nii eelnevalt ravimata kui ka ravitud kaugelearenenud positiivse BRAF V600 melanoomiga patsientide elulemust.

Zelboraf (vemurafenib) on kasutusel tabletina ja ravimi toime põhineb raku kasvu reguleeriva ensüümkinaasi pidurdamisel. Kõnealuse ravi vajadust hindab arst vastavate diagnostikameetodite alusel.

Roche Eesti tegevjuhi Kadri Mägi sõnul on on tegemist väga olulise tähisega personaliseeritud ravi arengus. «Neid haigeid, kes seda ravi vajavad, on väga vähe, Eestis näiteks ligi 20 inimest aastas. Samas on see 30 aasta jooksul esimene kord, mil neil haigetel on võimalus elu pikendamisele. Taolise personaliseeritud ravi väljaarendamine sai võimalikuks tänu geenitehnoloogia arengule,» selgitas ta.

Varase diagnoosimise korral on melanoom üldiselt ravitav haigus. Kui see aga levib nahapinnalt kaugemale või teistesse organitesse, siis on tegu agressiivseima nahavähi vormiga. BRAF-valk on normaalse raku kasvamise ja säilimisega seotud võtmetähtsusega komponent.

Geenimutatsioonid, mis hoiavad BRAF-valku aktiivses olekus, võivad põhjustada liigset signaali ülekannet, mis viib rakkude kontrollimatule kasvule. BRAF-valgu muteerunud vorme leidub umbes pooltel melanoomi juhtudel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles