Jalgpallurid soetasid elustamisaparaadid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti Jalgpalli Liit ja FC Flora on mõlemad endale ühe elustamisaparaadi ehk defibrilaatori soetanud - üks neist paikneb püsivalt A. Le Coq Arena 1. korrusel riietusruumide juures, teine käib kaasas Eesti meeste koondisega või teiste koondistega.


Eesti jalgpallikoondise arst Kaspar Rõivasepp ütleb, et elustamisaparaadi ehk defibrilaatori kiire kasutamine südame seiskumise korral võib päästa elusid ning aparaadi, mis maksab vähem kui 2000 eurot, ostmine tasub end kindlasti ära.

«75 protsenti südame seiskumise vormidest on sellised, kus ühe minuti jooksul elektrišokki andes on südame uuesti tööle saamise tõenäosus lausa 90 protsenti. Kiire reageerimine on ülioluline, sest iga minutiga tõenäosus väheneb,» selgitab Rõivasepp.

Südame äkksurma juhtumeid on Eestis igal aastal ligi 3000. Automaatne kehaväline defibrilaator on aparaat, mida kasutatakse seiskunud südamega inimesele elektrišoki andmiseks, mis tõstab märgatavalt elustamisvõimalust.

Aparaati võib kasutada ka vastava erihariduseta, kuid koolitatud inimene. Lihtsaks ja ohutuks kasutamiseks on aparaat varustatud sisseehitatud eestikeelsete hääljuhistega ning südame töö analüsaatoriga, mis tähendab ka seda, et töötava südamega inimesele elektrišokki anda ei saa.

«Defibrilaatori kasutamine on iseenesest lihtne, sest aparaat annab juhiseid selgelt ja eesti keeles, aga eelnevalt on vajalik läbida ikkagi koolitus. Hetkeseisuga on aparaat Eestis väga vähe levinud, aga õnneks inimeste teadlikkus üha tõuseb,» räägib Rõivasepp.

Ta lisab, et loomulikult tuleb südame seiskumise korral lisaks elustamisele ka kohe kiirabi kutsuda - need tegevused peavad ideaalis käima paralleelselt. «Soovitan kõigil spordirajatiste omanikel ja spordiklubidel endale elustamisaparaat muretseda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles