Advokaat: laimatud arstidel kahjutasu loota ei maksa

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Ants Nõmper.
Advokaat Ants Nõmper. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kuigi arsti võidakse Tervisetrendi portaalis nimetada vargaks ja altkäemaksuvõtjaks, pole end laimatuna tundvatel meedikutel advokaat Ants Nõmperi hinnangul Eestis kahjutasu loota.

«Õiguskaitseorganite poole pole (arstidel -toim) mõtet pöörduda,» arvas advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcouse partner Andres Nõmper. Küll aga saab inimene, kelle kohta on avaldatud  ebaõiged andmed, pöörduda portaali poole palvega vale maha võtta või nõuda portaalilt väidete tõendamist.

«Praktikas tähendab see, et see info suure tõenäosusega võetakse maha. Teine küsimus on, kas alusetult laimatud arst saaks ka mingit kahjutasu küsida,» rääkis Nõmper. «Siin tuleb öelda ei,» lisas ta.

Advokaadi sõnul suure tõenäosusega arstile varalist kahju netis olnud laim ei põhjustanud, sest vaevalt et mõni arst selle tõttu haiglast koondati või kellegi palka vähendati. «See on ebatõenäoline, sest sellised halvasti ütlemised netiportaalides on Eesti kohtupraktikas väga kesiselt peetud kahjuhüvitise vääriliseks,» selgitas Nõmper.

Ta selgitas, et kuigi ettevõtja Vjatšeslav Leedo võitis kohtuprotsessi teda laimanud kommentaare avaldanud portaali vastu, mõistis kohus talle kahjutasuks välja 5000 krooni. Nõmper rõhutas, et sel juhtumil oli tegemist üle 20 negatiivse kommentaariga, mis ei olnud lihtsalt negatiivsed, vaid vulgaarsed ja täiesti lubamatud.

«Kui ühe arsti kohta üks inimene ütleb ühe korra, et ta on haigla paljaks varastanud, siis ma kardan, et Eesti kohtunik selle peale raha välja ei mõista,» tõdes Nõmper.

Kommentaare modereeritakse

Tervistrendi looja Janno Järv kinnitab, et moderaator vaatab nende portaali postitused iga päev üle ning vajadusel eemaldab need, kus esineb laimu. «Puhtfüüsiliselt ei ole võimalik kõiki läbi lugeda. Meil on teatud filtrid, mille alusel pisteliselt kontrollime,» tunnistas Järv. Küsimuse peale, kuidas on võimalik, et juba enam kui aasta nimetatakse ühte meedikut nende portaalis vargaks ja altkäemaksuvõtjaks, möönis Järv, et ilmselt on selline laimav postitus jäänud kahe silma vahele.

«Kui selline postitus on olemas, siis antud on tegu asjasse mittepuutuva postitusega, mis meie lehe kasutajatingimustega läheb vastuollu,» kinnitas Järv. Ta lisas, et selline postitus tuleks kindlasti eemaldada, sest «me ikkagi hindame arsti teenust patsiendile, mitte seda, kas ta laseb raha tuulde või mitte.»

Järve sõnul on oluline eristada, kas postituse puhul on tegu laimuga või patsiendi subjektiivse arvamusega. «Kui patsient kirjutab, et ta mingil põhjusel ei jäänud selle teenusega rahule, siis ta tundis nii ja seda ei saa käsitleda laimuna,» väitis Järv.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles