Viljandimaal Lahmuse koolis puhkes uus hepatiidilaine

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine aitab.
Vaktsineerimine aitab. Foto: Liis Treimann

Viljandimaal Lahmuse erivajadustega laste internaatkoolis on jäänud aasta algusest 57 lapsest kaheksa A-hepatiiti, mistõttu ravimifirma GSK kinkis kooli palvel laste jaoks vaktsiini, et puhang peatada, kirjutab mu.ee


Kooli juhataja Jüri Hansen rääkis, et vaktsiinid on kohal ja ilmselt juba täna alustab kooliõde vaktsineerimist. Haigus on lapsi tabanud ükshaaval, mingit kollektiivset haigeks jäämist pole. Hetkel on tema andmetel üks õpetaja ja üks õpilane A-hepatiidis.

Vaktsiinid andis ravimifirma GSK ja vormistas üks perearst. Eelnevalt võeti lapsevanematelt nõusolek. Vaktsineerida tuleb kaks korda ja ilma toetuseta maksab üks doos 32 eurot, rääkis Viljandi haigla nakkusarst Ruth Männik.

Männiku sõnul ei ole hepatiidipuhang Viljandimaal sugugi vaibunud, ka täna tuli üks uus nakatanu. Tavaliselt jääb inimene haiglaravile, kuid võib pääseda ka koduse raviga. Lastel kulgeb haigus kergemalt. 90 protsenti terveneb korraliku ravi järel, kuid kümnendikul võib esineda veel paar kuud probleeme - nad ei saa kõike süüa, maksanäitajad on kehvad jmt.

Männiku sõnul on terviseametil teada need perekonnad, kus nakkus levib ja see inimeste ring, kustkaudu nakkus on levinud. Nende teadlikkuse tõstmisega tehakse tööd. Tohtri sõnul levib nakkus seal ikkagi inimeste ja mitte joogivee kaudu.

«Kõige tähtsam on tervete inimeste kaitse,» rõhutas Viljandi maavanem Lembit Kruuse ja lisas, et ennast vaktsineerinud inimesed on olnud hoolivad iseenda ja lähedaste suhtes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles