Paljusid vähijuhte põhjustavad viirused

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljude vähijuhtude taga on välditavad ja ravitavad nakkused, näitas ajakirjas Lancet Oncology ilmunud ülevaateartikkel.


Rahvusvahelise Vähiuuringute Agentuuri teadlased töötasid läbi 27 vähitüüpi haigestumise andmed 184 riigi kohta, kirjutas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Inimese papilloomiviirus, mao limaskestas elav bakter Helicobacter pylori ja B- ning C- tüüpi hepatiidiviirused põhjustavad emakakaelavähki, mao-, soole- ja maksavähki aastas ligi kahel miljonil inimesel.

Suur osa haigestumistest esineb arenguriikides. Näiteks Ida-Aasia maades on nakkuslikel põhjustel tekkinud kasvajad kolm korda rohkem levinud kui Suurbritannias. Kolmandik sellistest vähipatsientidest on nooremad kui 50 aastat.

Uuringurühma juhtinud Catherine de Marteli sõnul on suur osa sellistest nakkustest ravitavad või vaktsineerimisega välditavad ning ennetustöö abil saab tulevikus vähki haigestumist vähendada.

Suhteliselt odavad vaktsiinid on olemas nii emakakaelavähiga seostatava inimese papilloomiviiruse kui maksavähki tekitava B-hepatiidi tekitaja vastu. Maos elutsevaid mikroobe saab hävitada antibiootikumidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles