Väikelaste mürgistusi põhjustavad peamiselt kodukeemia ja ravimid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu

Terviseameti mürgistusteabekeskuse kliiniline konsultant Kristiina Põld selgitas, et kuni kolme-aastaste laste peamiseks mürgistuse põhjuseks on kodukeemia. 4-6 aastaste puhul on selleks aga ravimid.


Spetsialisti sõnul on üheks väga suureks probleemiks ka heamaitselised ravimid. «Heamaitseliste ravimite tootmine tuleks ära lõpetada, kuna lapsed joovad neid kontrollimatult,» ütles ta ning lisas, et kui ravim on lapsele pudelist ära antud, tuleks see kõrgele kappi peitu panna.

«Samuti on suur probleem ravimid käekottides. Kui vanavanemad tulevad külla, siis tuleb vaadata, et kott oleks ära pandud,» ütles Põld. Ravimite puhul aitavad veel näiteks lapsekindlad pakendid.

Kindlasti tuleks lapsele selgeks teha ka seda, et enne mingi taime, marja või seene söömist tuleb vanemalt luba küsida.

Spetsialist soovitas vanematel varuda koju piisavas koguses aktiivsütt, mis on paljudel mürgistusjuhtudel abiks. Põld rõhutas, et paarist söetabletist ei piisa, sest laste puhul on ühe kilogrammi kehamassi kohta vaja üht grammi sütt. Arvestades, et üks söetablett kaalub umbes 0,25 grammi, läheb näiteks 20 kilo kaaluval lapsel vaja vähemalt 80 söetabletti. Täiskasvanutel piisab 50 grammist aktiivsöest.

Mürgistusteabekeskuse telefonile helistatakse valdavalt Harjumaalt. Põllu sõnul moodustavad üle poole kõnedest alla kuue aastaste laste mürgistusjuhud.

Mürgistusteabekeskuse infotelefon on 16662. Telefon on avatud helistamiseks ööpäevaringselt esmaspäeva hommikul kella 9.00st kuni laupäeva hommikul 9.00ni. Nädalavahetustel keskus ei tööta. Välismaalt helistamiseks on number (+372 ) 626 93 90.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles