Mullu langes eestlaste tervena elatud eluiga

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti inimesed elavad oma Lääne-Euroopa eakaaslastest vähem tervena.
Eesti inimesed elavad oma Lääne-Euroopa eakaaslastest vähem tervena. Foto: SCANPIX

Mullu toimus  tervena elatud elueas väike langus, mille tulemusena meeste tervena elatud eluiga vähenes 0,2 aasta võrra ja naistel 0,4 aasta võrra.

Seega on Eesti meeste ja naiste oodatav tervena elatud eluiga sünnihetkel 2011. aastal vastavalt 53,9 ja 57,7 aastat, teatas riigikantselei. Kuigi tervena elatud eluiga langes nii 2010. kui 2011. aastal, siis 2011. aasta langus on väiksem 2010. aasta langusest.

Kui 2005-2009 tervena elatud eluiga tõusis, siis viimase kahe aasta languse põhjusena võib peamiselt näha majanduskriisi ning sellest tingitud sissetulekute langust.

Sissetulekute vähenedes on vähenenud ka inimeste võimalused teha teadlikke valikuid tervisliku eluviisi osas, kuna esmaseks muutuvad nö vältimatud püsikulud eluasemele ja muule eluks vajalikule. Riigikantselei teatel on lootust, et 2012. aasta näitaja jääb juba positiivseks.

Tervena elatud eeldatav eluiga sünnimomendil näitab kui kaua saab inimene eeldatavalt elada tervisest põhjustatud piiranguteta. Vabariigi Valitsuse poolt on aastaks 2015 püstitatud eesmärk, et meeste tervena elatud eeldatav eluiga kasvaks 57,1 eluaastani ja naistel 62. eluaastani.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles