Kroonilisi haigeid hakkavad nüüd jälgima perearstid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu võttis täna vastu ravikindlustuse ja puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduse muudatused, mis suunavad krooniliste haigete jälgimise perearstidele.

Selle muudatusega suurendatakse perearstide keskset rolli ning vähendatakse eriarstide töökoormust, mis omakorda lühendab eriarstidele vastuvõtu järjekordi.

Muudatusega peavad krooniliste haigustega patsiendid eriarsti juurde pöördumiseks võtma perearsti saatekirja. Samas jääb eriarstidele jätkuvalt õigus ise patsient tagasi korduvvisiidile kutsuda ilma perearsti saatekirjata.

Lisaks kaotati seadusemuudatusega ära senine 12,79 euro suurune ravimihüvitise maksimaalmäär 50-protsendilise soodustusega ravimitel. Esmalt odavnevad ravimid selliste patsientide jaoks, kes mingil põhjusel ei saa kasutada odavamat analoogse toimega ravimit või ei mahu kitsendatud patsientide sihtrühma piiresse, kelle jaoks on ravimil kõrgem (75/90 või 100 protsenti) soodusmäär. Samuti odavnevad mõned sellised ravimid, millel ei olegi suuremat soodusmäära kui 50 protsenti.

Kolmanda muudatusena väljastab sotsiaalkindlustusamet edaspidi pensionitunnistust mitteomavale puudega isikule soovi korral puudega isiku kaardi, mis tõendab puude raskusastet ja kestust. Praegu kehtiva seaduse alusel saab puuet tõendada vaid ekspertiisiotsusega või pensionitunnistusega. Sotsiaalkindlustusamet on valmis alustama kaartide väljastamist alates selle aasta 1. septembrist, mis on eelkõige vajalik puudega lastele kooliaasta alguses, saamaks sõidusoodustusi.

Teised seaduse sätted jõustuvad 1. oktoobril 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles