Sisearstide suur koormus sunnib seadust muutma

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhiluba
Juhiluba Foto: Toomas Huik

Sotsiaalministeerium teeb ettepaneku muuta seadust nii, et kutseliste autojuhtide tervisekomisjoni lubatakse sisearstide asemele kas pere- või töötervishoiuarstid.


«Sotsiaalministeeriumini on jõudnud üksikjuhtumeid, kus liiklusmeditsiini komisjoni poolt väljastatud mootorsõidukijuhi tervisetõendit ei ole hiljem tunnustatud, sest sellele on alla kirjutanud sisearsti asemel mõne muu sisemeditsiini profiiliga eriarst,» selgitas sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste. Ta lisas, et põhjuseid uurides on igapäevaselt teemaga tegelevad inimesed teinud ettepaneku asjatu kitsendus seaduses parandada.

«Seega ei ole antud muudatusega lahendatav probleem otseselt sisearstide puudumine, vaid liiklusseaduse nõue, mille kohaselt liikluskomisjoni koosseisu võib kuuluda (lisaks silmaarstile ja neuroloogile) sisearst,» toonitas ametnik. Ta lisas, et ministeeriumi soov on seadust täpsustada nii, et see võimalus oleks ka perearstil või töötervishoiuarstil, kellel on sisearstiga sarnane sisemeditsiini alane pädevus.

Haiglates on arstid olemas

Pajuste kinnitas, et seadusemuudatuse põhjuseks ei ole asjaolu, et mõnes haiglas puuduks sisearst.

«Ükski maakonnahaigla pole ministeeriumi informeerinud asjaolust, et neil pole sisearsti. Sisearstita ei saaks omada tegevusluba ükski kohalik, üld- või keskhaigla rääkimata kõrgemast etapist (piirkondlik haigla),» sõnas ametnik. Ta lisas, et kui komisjonil ei ole igal ajahetkel võimalik sisearsti kaasata, ei tähenda see veel, et piirkonnas teda polegi.

«Osalemine komisjoni töös on arstile lisakoormus, mida ta teeb oma põhitöö kõrvalt ning sõltuvalt oma põhikoormusest teeb arst ka valikud oma tööaja jaotuses. Võib ette tulla olukordi, kus põhitöö kõrvalt arst ei jõua või lihtsalt ei soovi komisjoni töös osaleda,» rääkis Pajuste.

Muudatusettepaneku tegemiseks konsulteeris sotsiaalministeerium ka sisehaiguste, perearstide ja töötervishoiu erialakomisjonidega ning kõik erialad toetasid muudatuse sisseviimist.

Sotsiaalministeeriumi on sel põhjusel pöördutud Ida-Virumaalt, Hiiumaalt, Tallinnast ja Valgamaalt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles