Viinamarjad aitavad kaariese ja hambakatu vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Rochesteri ülikooli teadlaste sõnul aitab pressitud viinamarjadest saadav polüfenool kahjutuks teha tähtsaima kaariesepõhjustaja – bakteri Streptococcus mutans.

Teadlase Hyun Koo sõnul toodavad bakterid hapet, kus nad suudavad hästi vastu pidada, hammastele, igemetele ja keelele moodustavad nad aga räpase biokihi, mis on kaitsemüüriks väliste mõjutuste vastu ning osaliselt isegi antibiootikumide vastu, vahendab Inimene.ee.

Sellise biokihi ehk katu vastu on viinamarjadest saadud ekstraktid tõestanud end väga mõjusaina, sest kui bakterid satuvad nende ekstraktidega kokku, moodustub kuni 85 protsenti vähem hambakattu.

 

Teadlased oletavad, et polüfenoolid takistavad bakteritel suhkrust energia tootmist ja happe moodustamist ega surma neid, mistõttu saab katu teket sihipärasemalt mõjutada ja takistada.

Nüüd loodavad teadlased veinikasvatustes tekkivaid jääkprodukte tulevikus arukamalt ära kasutada valmistades viinamarjaekstrakte.


Uuringu kohaselt on punastes viinamarjades üldjoones rohkem polüfenoole kui valgetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles