Isaks saamine kõigutab mehe hormoonide hulka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

USA teadlaste uuringu kohaselt kõigub meestel enne ja pärast lapse sündi kehas kolme hormooni hulk, naistel nende hulk enne sünnitust aga suureneb.

Tehtud uuringus osales 23 esimest korda isaks saamas meest ning 14 meest, kel polnud parasjagu pisiperet oodata, vahendab Inimene.ee.

Kõigi meeste organismis mõõdeti östradiooli(naissuguhormooni östrogeeni üks variante testosterooni ehk meessuguhormooni ja kortisooli ehk stressihormooni taset, mõõtmisi tehti partneri raseduse algusest kuni kolme kuuni pärast lapse sündi.

Kui naiste puhul on teada, et nende hormoonide hulk kehas suureneb sünnituse lähenedes ning väheneb pärast sünnitust, siis meestel osutusid muutused teistsuguseks ning vastsetel isadel vähenes testosterooni ja kortisooli hulk ja suurenes östrodiooli kogus.

Uurimust juhtinud Katherine E. Wynne-Edwards märkis, et mehe hormonaalsete muutuste füsioloogiline roll pole täpselt teada ning võib-olla neil muutustel polegi mingit erilist tähendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles