Omastehooldaja: mul olid tõsised enesetapumõtted

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Neli aastat olen ma iga viimnegi päev olnud oma tütre kõrval – teda pesnud, keeranud, toitnud, aidanud kuidas vaja. Jaks hakkas lõppema, mõtlesin enesetapule,» tunnistab kaelast saati halvatud tütre ema.


Naine rääkis Õhtulehele, et tema olukord oli meeleheitlik ning selle tõttu tekkisid ka tõsised enesetapumõtted: «Kui ma poleks saanud tööle minna, oleks ma praegu ilmselt hullumajas.»

Oma autoõnnetuses voodihaigeks jäänud tütart hooldava ema sõnul ei saa selliseid olukordi kuidagi ka ennetada, sest õnnetused tabavad inimesi ootamatult.

Üldjuhul ei ole kodus lähedasi hooldavatel inimestel abi oodata – perekonnaseadus seab hooldamise kohustuse just neile. Ööpäev läbi valvel olemine koormab nii vaimselt kui ka füüsiliselt.

Praegu kehtiva seadusandluse kohaselt on nii, et kui pereliige peab loobuma tööst ja pühenduma lähedase hooldamisele täielikult, makstakse talle Eestis olenevalt omavalitsusest hooldajatoetust 7–60 eurot, keskmine hooldajatoetuse suurus on 19 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles