Teadlased: telerivaatamine suurendab lastel astmariski

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps ja teler.
Laps ja teler. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht
Briti teadlaste vastavaldatud uuringu tulemustest selgus, et üle kahe tunni päevas telerit vaatavatel lastel on teistega võrreldes kaks korda suurem oht haigestuda astmasse.

Andrea Sherriff ja tema kolleegid Glasgow ülikoolist kirjutasid meditsiiniajakirjas Thorax, et istuvat eluviisi on seostatud muutustega kopsude arengus ja hingeldustõve esinemisega lastel, vahendas Reuters.

Ise jälgis Sherriffi juhitud teadlasterühm 3000 last sünnist kuni 12-aastaseks saamiseni. Isadelt-emadelt küsiti igal aastal, kas nende lapsel esineb hingeldamise sümptomeid ja kas arst on lapsel diagnoosinud astma. Lisaks hoidsid teadlased silma peal laste telerivaatamise harjumustel.

Andmete analüüsist selgus, et lastel, kes vaatasid päevas telerit üle kahe tunni, oli kaks korda suurem oht astmasse haigestuda kui nendel, kes veetsid teleri ees vähem aega.

Uuringuga mitteseotud ekspert Elaine Vickers märkis, et saadud tulemused lisavad uut tõestusmaterjali väitele, et vähene liikumine ja ülekaalulisus suurendavad astmariski. Kuid see on esimene kord, kui leiti otsene seos istuva eluviisi ja suurenenud astmariski vahel juba varases lapseeas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles