Lõuna-Eesti eakad saavad nüüdisaegse õendusabikeskuse

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooldushaiglas.
Hooldushaiglas. Foto: Raigo Pajula

Homme, 3. juuli keskpäeval avatakse Võrus Lõuna-Eesti haigla põhjalikult uuendatud õendusabikeskus, mis pakub eakatele päeva- ja koduõendusteenust, samuti statsionaarset hooldusravi.


1,6 miljonit eurot maksma läinud projekti tulemusel arendati Lõuna-Eesti haigla A ja B korpuses välja õendusabikeskus, mis pakub eakatele inimestele päeva- ja koduõendusteenust ning statsionaatset hooldusravi. Osaliselt renoveeriti liftisüsteem, et lihtsustada ratastoolis patsientide iseseisvat liikumist ning parandati keskuse soojapidavust.

«Meie õendusabikeskuse patsientide käsutuses on nüüd nüüdisaegsed ja funktsionaalselt sisustatud ühe- ning kahekohalised palatid ning olmeruumid,» ütles Lõuna-Eesti haigla juhatuse liige Arvi Vask.

Õendusabikeskuses on kokku 74 voodikohta, millest peaks tema hinnangul Võru maakonna eakate abistamiseks esialgu piisama. Arvestades rahvastiku vananemist ja inimeste eluea pikenemist, kasvab Vaski hinnangul vajadus eakate professionaalse hooldamise järele - eriti Kagu-Eestis, kus rahvastik on keskmiselt eakam kui suuremates keskustes.

Võru maavanema Andres Kõivu hinnangul on õendusabikeskusse tehtud investeering oluline kahest vaatepunkist - esiteks loob see Võrumaa hooldust vajavatele seenioridele varasemast paremad ravi- ja olmetingimused ning teisalt tugevneb läbi kasvava teenuste mahu Lõuna-Eesti haigla majanduslik olukord.

«Kindlasti on tähtis, et Lõuna-Eesti haigla jätkaks üldhaiglana ka pärast kehtiva haiglavõrgu arengukava lõppu,» ütles Kõiv. Ta lisas, et see on oluline nii Võru kui naabermaakondade elanikele, keda praegu Lõuna-Eesti haiglas ravitakse.

Lõuna-Eesti haigla õendusabikeskuse renoveerimist toetas Euroopa regionaalarengu fond. Projekti kogumaksumuseks kujunes 1,67 miljonit eurot, millest fond kattis 1,0 miljonit eurot.
Meetme raames toetab Euroopa Liit üle Eesti õendus- ja hooldusteenuse arendamist kokku ligi 26 miljoni euro ulatuses.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles