Hea füüsiline vorm aitab mälu säilitada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanem naine.
Vanem naine. Foto: Caro / Scanpix
Mitmed uurimused on näidanud, et mäluga seotud ajupiirkonna hipokampuse puhul on suurus oluline – mida suurem see ajuosa on, seda parem mälu. Värskest uurimusest selgus aga, et suuremad hipokampused ja parem mälu on heas füüsilises vormis olevatel inimestel.

Illinois’ ja Pittsburghi ülikooli teadlased mõõtsid 165 inimese füüsilisi võimeid, tegid magnetresonantsuuringu abil kindlaks nende hipokampuse suuruse ja testisid katsealuste mälu. Osalejad olid vanuses 59 kuni 81 aastat, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Selgus, et katsealuste füüsilise vormi ja mälutestide tulemuste vahel oli oluline seos, samuti esines tugev seos hipokampuse suuruse ja füüsilise vormi vahel.

«Tegemist on olulise avastusega, sest see näitab, et inimese elustiil ning käitumine võib mõjutada aju tööd vanemas eas,» kirjutasid teadlased. «Kui inimene on heas vormis, säilib tal ka hea mälu ja võime õppida.»

Varasemates uurimustes on näidatud, et trenn suurendab hipokampust ning parandab ruumimälu närilistel, kuid uues uurimuses näidati esimest korda, et sama kehtib ka inimeste puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles