Puhkusteperiood mõjutab ka arstiabi kättesaadavust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst.
Arst. Foto: SCANPIX

Mitmed perearstikeskused töötavad alates juunikuust suvise töögraafiku järgi ning järjekorrad on pikad. See omakorda tähendab üha rohkem tööd traumapunktidele.

Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Piret Valdeku sõnul on perearstikeskuste lühem suvine tööaeg üks põhjusi, mis sunnib abi saamiseks EMO poole pöörduma, sest seoses perearsti lühema tööpäevaga pikeneb ka järjekord tema vastuvõtule.

Samas mängib Valdeku hinnangul rolli ka tavainimeste puhkamine, sest haigused algavad ja vigastused juhtuvad sagedamini kodust kaugel ja abi saamiseks pöördutakse EMO-sse probleemidega, mille lahendamiseks piisaks perearstist.

«Reeglina ei ole need tervisehädad oma olemuselt eluohtlikud, vaid pigem meie tööspetsiifikast lähtudes madalaima prioriteediga ja inimene peab arvestama sellega, et tipp-päevadel ehk esmaspäeval ja reedel peab ta arsti vastuvõtule pääsemiseks ootama kuni neli tundi,» selgitas Valdek.

Ka Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini keskuse juhataja dr Vassili Novaki sõnul pöörduvad inimesed perearstide puhkeajal sagedamini erakorralise meditsiini keskustesse.

«Kogemused näitavad, et patsientide arv, kes oleks võinud esmalt pöörduda perearsti poole, on suurem näiteks nädalavahetustel, kui perearstidel pole vastuvõttu; reedel ja esmaspäeval, kui inimene on haigestunud, aga ei pruugi saada samaks päevaks perearsti vastuvõtule aega ja pärast tööpäeva lõppu, sest töö ajal ei taheta arsti juurde minna,» rääkis Novak.

Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonda pöördus eelmisel nädalal kokku 1810 patsienti, kellest edasist haiglaravi vajas 222 patsienti. Keskmiseks pöördujate arvuks loetakse seal 230 pöördumist ööpäevas, eelmisel nädalal oli see 260.

Perearstikeskuse Sinu Arst kliiniline assistent Brittel Bötker ütles, et neile pole patsientidelt suvise kaks tundi lühema tööaja kohta tagasisidet tulnud.

«Inimesed tahavad enamasti ikka saada aega tööajavälisel ajal, aga tegelikult võib ju arsti juures käia ka tööaja sees. See on seadusega lubatud. Kui on vaja arsti juures käia, siis tuleb see aeg leida,» rääkis Bötker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles