Tööinspektsioon: kaitsevahendite puudumine on toonud õõva tekitavaid õnnetusi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööohutusnõuete rikkumine.
Tööohutusnõuete rikkumine. Foto: Peeter Langovits.

Tööinspektsioon on käesoleval aastal tuvastanud 113 (neist 51 ehitustel) isikukaitsevahendite mittekasutamisega seotud rikkumist. Sageli avastatakse rikkumised alles siis, kui need on kaasa toonud raske õnnetuse.

Tänavu aset leidnud 64 tööõnnetust, mille põhjustas isikukaitsevahendite puudumine. Inspektsiooni andmetel ei kasutatud kolmandikul juhtudest kaitsevahendeid seetõttu, et tööandja ei andnud neid töötajale.

Ilmekas näide kaitseprillide puudumisel sündivast kahjust leidis aset mööblitööstuses, kus krundipihusti väljavahetamisel ei vabastanud töötaja süsteemi täielikult rõhu alt. Krundivooliku lahtikeeramisel pritsis vooliku vahelt töötajale silma krunti, kuna süsteemis oli jääkrõhk. Töötaja otsustas arstile pöörduda alles kahe päeva pärast, kui silmas oli tekkinud kemikaalist põhjustatud põletik.

Arvutite parandamisega tegelevas ettevõttes kontrolleril akut vahetades plahvatas vana aku, mille tulemusena pritsis kannatanule hapet silma. Tagajärg – silma põletus.

Keemiaettevõttes villimisliinilt pudenenud pudel tabas operaatori kätt ja sealt välja valgunud lahus kutsus paar päeva hiljem töötajal esile allergilise reaktsiooni. Tagajärg vasaku käe keemiline põletus, mille puhul oleks olnud abi kaitsekinnastest.

Toiduaineid tootvas ettevõttes töötaja tõmbas ahjust friikartulitega resti välja paljaste kätega. Kuna rest oli tuline ja töötaja ei kasutanud kindaid põletas ta parema käe peopesa.

Harvesteriga langetatud puu kukkus peale metsas raietöid teinud töölisele. Tagajärg aju põrutus, koljuluu murd. Töötaja suri hiljem haiglas. Inspektorite hinnangul oleks mingi olnud kindlasti kaitsekiivrist, mida töötaja ei kandnud.

Neljakorruselise hoone katusele roninud töötaja kukkus alla. Statsionaarne redel oli varustatud julgestusseadisega turvarakmete kinnitamiseks ning töötajale oli kasutamiseks antud turvavahendid, mida ta aga ei kasutanud. Tagajärg - mõlema jala luumurrud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles