Liikumine on parim ravim

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusataja.
Suusataja. Foto: Caro / Scanpix
Üks uuring teise järel kinnitab sama tõsiasja – kui tahad säilitada head tervist, siis mõõdukast füüsilisest aktiivsusest midagi tõhusamat on raske välja mõelda.

Liikumise positiivne mõju ei avaldu üksnes saledas välimuses ja paranenud füüsilises vastupidavuses, vaid see aitab parandada ka vaimseid võimeid, tugevdada luid, parandada silmade tervist ning ennetada vähi tekkimist, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Tugevamad luud

Osteoporoos vaevab maailmas rohkem kui 200 miljonit inimest. Missouri ülikooli teadlased tegid kindlaks, et seda haigust saab edukalt vältida nii raskuste tõstmise kui ka jooksmisega, sest mõlemad suurendavad luude tihedust, ehkki jooksmine on mõnevõrra tõhusam valik.

«Trenni tehes tuleb harjutused valida vastavalt sellele, millise kehaosa luustikku soovitakse eelkõige tugevdada, sest organism tugevdab luid eelkõige neis piirkondades, mis saavad kõige rohkem koormust,» ütles ajakirjas Journal of Strength Conditioning ilmunud artikli esimene autor Pam Hilton.

Vähem valu

Väga paljud inimesed teevad kaasajal istuvat tööd, paraku pole meie keha ilmselt seda silmas pidades kokku pandud. Seetõttu vaevavad paljusid inimesi valud alaseljas. Asja parandaks kindlasti ergonoomilise seljatoega tooli kasutamine, kuid valude vältimiseks on vajalik ka regulaarne liigutamine.

Washingtoni ülikooli teadlased avaldasid veebruaris ajakirjas Spine Journal kokkuvõtte, milles analüüsitakse 20 erineva uurimuse tulemusi. «Selgelt kõige efektiivsem viis seljavaludega võitlemiseks on sportimine. Igasugused muud vahendid, nagu vööd või spetsiaalsed kingatallad, ei paista töötavat,» ütles ortopeedilise kirurgia emeriitprofessor Stanley Bigos.

Tervemad silmad

Sportimise ja silmade tervise vahel on samuti selge seos. Hallkae ehk katarakt ning kollatähni degenereerumine on hädad, mis tabavad eelkõige eakamaid inimesi. Ajakirjas Ophthalmology and Visual Science ilmunud artikli kohaselt on üks parimaid vahendeid nende haiguste vältimiseks mõõdukas füüsiline aktiivsus.

Berkeley ülikooli teadlased jälgisid seitsme aasta jooksul 41 000 jooksmisega tegeleva inimese silmade tervist. Nii jooksmisega tegelevatel meestel kui ka naistel oli nende haiguste esinemissagedus oluliselt madalam kui samaealistel inimestel keskmiselt.

Vähi ennetamine

Igal aastal diagnoositakse ainuüksi USAs 100 000 inimesel käärsoolevähk. Washingtoni ja Harvardi ülikoolide teadlased võtsid vaatluse alla 25 aasta jooksul läbiviidud 52 uurimust, mis käsitlesid käärsoolevähi ja füüsilise aktiivsuse seost. Teadlased leidsid, et need, kes liigutasid rohkem (5–6 tundi jalutamist nädalas), haigestusid käärsoolevähki 24 protsenti väiksema tõenäosusega kui need, kes liigutasid kõige vähem (alla 30 minuti jalutamist nädalas).

«Ükskõik missugune füüsiline aktiivsus näib olevat hea vähi ennetamise viis ning see kehtib nii naiste kui meeste puhul,» ütles Kathleen Y. Wolin Washingtoni ülikoolist.

Kas liigutamisel on ka halbu külgi?

Kahtlemata, miski pole veatu. Jooksmine ei sobi ilmselt väga ülekaalulistele ning liigeseprobleemidega inimestele. Lisaks on liigutades alati oht end vigastada.

On aga ka üks üsna kummaline mõju. Illinois’ ülikooli psühholoogiaprofessor Dolores Albarracín leidis, et reklaamid, mis julgustavad inimesi liigutama, panevad neid ühtlasi ka rohkem sööma. Võib-olla on seos selles, et liigutamine kulutab energiat ja tekitab hea söögiisu.

Seega võib ainult reklaamplakatil sportivat inimest nähes kõht tühjaks minna. Albarracíni sõnul sõid sellist reklaami vaadanud inimesed tervelt kolmandiku võrra rohkem inimestest, kes vaatasid enne söömist mingit muud tüüpi reklaami.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles