Uuring: suitsetamisest loobumise järgselt võib kehakaal kerkida 4 – 5 kilogrammi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: pärast suitsetamisest loobumist võib kehakaal kerkida 4 – 5 kilogrammi
Uuring: pärast suitsetamisest loobumist võib kehakaal kerkida 4 – 5 kilogrammi Foto: SCANPIX

Väljaandes Britis Medical Journal (BMJ) avaldatud artiklis seisab, et suitsetamisest loobunute kehakaal kerkib aasta jooksul keskmiselt 4 – 5 kilogrammi.

Mainekas meditsiiniajakirjas avaldatud artikli kohaselt põhineb uuring 62 suitsemisest loobumise ja kehakaalu tõusu juhtumil, kirjutab Helsingin Sanomat.

Tulemused näitasid, et enim tõusis kehakaal esimesel kolmel kuul pärast suitsetamisest loobumist. Juba esimesel loobumiskuul hakkas kehakaal kerkima.

Iga kümnenda suitsetamise lõpetanu kehakaal kasvab rohkem kui kümme kilogrammi.

Samas aga 16 – 21 protsenti suitsetamisest loobunu kehakaal oli aasta pärast lõpetamist väiksem kui suitsetamise ajal.

Uurijate sõnul sõltub suitsetamise mahajätmise järgne kehakaalutõus mitmetest asjaoludest. Näiteks kui enam ei suitsetata, siis seedimine aeglustub.

Suitsetamisest loobujatel muutub maitsetundlikkus paremaks ning toidu maitse tuleb paremini esile. Suitsetamise lõpetanutel on täheldatud ka magusaisu kasvu.

Teadlaste sõnul peaksid suitsetamisest loobujad jälgima oma mõtteid ja reaktsioone, sest kehakaalutõus võib tekitada hirmu, et kui ma loobun, siis muutun paksuks.

Liigsete kilogrammide teke võib aga uuesti suitsetama panna.

Kehakaalu tõus võib natuke kahandada suitsust loobumise kasu, siis see ei kaalu üles suitsetamise maha jätmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles