Põletuse puhul on parim esmaabi külm jooksev vesi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Lastekirurg Karin Variku sõnul tuleb kohvikruusi endale peale tõmmanud lapse puhul esimese asjana võtta seljast ära riided, mis on kuuma vedelikuga kokku puutunud.

 «Siis peaks hoidma põletada saanud kohta kraanist jooksva külma vee all ning seda pinda tuleks jahutada vähemalt 20 minutit,» jagas arst näpunäiteid.

Kuigi varem on soovitatud põletuse puhul kasutada aaloemahla või külmakotti, siis arsti kinnitusel on parim esmaabi siiski jooksev külm vesi.

«Burnshieldi kreemi küll apteegis müüakse ja seda pannakse esimeseks 24 tunniks, aga tavaliselt koduses apteegis seda ei ole,» selgitas arst.

See, kas pöörduda lapsega erakorralise meditsiini osakonda, sõltub arsti sõnul haava suurusest ja selle sügavusest. «Kui haav on paar protsenti lapse kehast ehk lapse kahe peopesa suurune, siis võiks arsti juurde minna,» ütles arst.

Ka tasuks minna professionaalset abi otsima, kui on tekkinud üks suur või mitu väikest põletusvilli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles