Kookosõli võib aidata kaariest ennetada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kookosõli võib aidata kaariest ennetada
Kookosõli võib aidata kaariest ennetada Foto: SCANPIX

Tööstusriikides on hambakaaries suur probleem ning seda eriti lastel.

Arenenud riikide lastest 60  - 90 protsendil on kaaries, kirjutab  BBC.

Hiljuti tehtud uuringu kohaselt võib kookosõli takistada kaariest tekitavate streptokokibakterite levikut ning kaitsta hambaid.

Iirimaa Athlone tehnoloogiainstituudi teadlased tutvustasid kookosõli mõju kaariese ennetamisel Society for General Microbiology konverentsil.

Kookosõli, millele on lisatud ensüüme, takistab streptokokibakterite paljunemist ja levikut. Lisaks aitab see õli ära hoida igemehaigusi.

Teadlased kavatsevad järgmise sammuna uurida, kuidas kookosõli mõjutab streptokokibaktereid molekulaarsel tasandil ning milliseid muid kahjulikke baktereid see õli kahjustada aitab.

Uurijate arvates on kookosõli parem kui keemilised ained, mis on mõeldud hambaprobleemide ennetamiseks.

Kaariest ehk hambasööbijat põhjustavad streptokokkbakterid, mis kinnituvad hambavaabale. Bakterite elutegevuse käigus tekivad toidus sisalduvast suhkrust happed, mis söövitavad hambavaapa.

Kaariest saab ennetada hammaste põhjaliku puhastamisega. Kaariese puhul eemaldatakse kannatada saanud ja pehmenenud hambaosa ning auku pannakse plomm.

Kookosõli pressitakse kookospähkli viljalihast. See õli koosneb ligikaudu 92 protsendi ulatuses küllastatud rasvhapetest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles