Veterinaaramet käskis Taco Expressi sulgeda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restoran Taco Express Tallinnas Vabaduse platsi lähedal.
Restoran Taco Express Tallinnas Vabaduse platsi lähedal. Foto: Peeter Langovits

Tallinna kesklinna söögikoht Taco Express, kust sai väidetavalt alguse salmonelloosipuhang, sulges kuni ametlike analüüside tulemuseni uksed. Kuigi ettevõte oma Facebooki lehel ja mediale saadetud jätab mulje, nagu oleks tegu nendepoolse otsusega, tuli uksed sulgeda siiski ametnike käsu peale.

«Kolme tegevusaasta jooksul ei ole olnud ühtegi juhtumit, kus kliendid oleksid Taco Expressis süües mõne terviseprobleemi saanud. Hetkel saame väita, et salmonelloosi ei ole Taco Expressis tänaseni tuvastatud,» teatas ettevõtte omanik Raul Tomingas eile hilisõhtul saadetud kirjas.

Ta lisas, et vastavad ametkonnad on analüüsid võtnud ja tegelevad uuringutega. «Seega on väga ennatlik Taco Expressi süüdi mõista, sest põhjused võivad olla ka hoopis mujal,» rõhutas ta. Tomingas kinnitas, et varasemad tervise- ja veterinaarameti külaskäigud on Taco Expressi jaoks olnud positiivsed.

«Kuigi meil ei ole olnud kohustust uksi sulgeda, siis tegime seda täna siiski, hoolides oma klientidest. Oleme esialgu suletud seni, kuni analüüside tulemused on selgunud,» lubas ettevõtte omanik.

Tominga sõnul loodab söögikoht lähipäevil taastada normaalse töörütmi, kuid hetkel sõltutakse vastavate ametkondade reageerimise kiirusest. Sarnane pöördumine on väljas ka söögikoha Facebooki lehel.

Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaar kinnitas, et ettevõte pandi kinni nende ettekirjutuse peale. «Eile kell 10.30 kuni 14 olid meie ametnikud seal, seejärel koostasime haldusakti. Puudused arutati kohapeal läbi ja selgitati ettevõtte juhatajale ja omanikule nendepoolseid rikkumisi,» rääkis ametnik Vahesaare sõnul oli ta eile kell 16 telefoni teel ühenduses Taco Expressi juhatuse liikmega ja ta andis nii suulise korralduse kui saatis meili teel kontrollaktis fikseeritud ettekirjutuse käitlemise peatamiseks ohuga inimese tervisele.

«Ettevõttes on toidukäitlemine peatatud, ettevõte on suletud ja kõik sõltub nüüd sellest, mida ettevõte edasi teha plaanib. Kui ta kavatseb jätkata, siis ta peab kirjutama meile avalduse, me kontrollime uuesti üle, et puudused on kõrvaldatud, et oht tervisele on kõrvaldatud,» rääkis Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaar. Ta lisas, et seal olnud toidukaupu ei lubata enne uuesti kasutada, kui nende puhtuse kohta on laborist tulnud kinnitus.

Eile tuli avalikuks, et kuus nädalavahetusel Taco Ekspressis söönud inimest on nakkushaiglas salmonelloosi diagnoosiga. Terviseamet palus kõigil, kes on pärast söögikoha külastamist kannatanud tervisehädade käes, pöörduda arsti juurde, et teha kindlaks haiguspuhangu levik ja ulatus. Haigestunute arv on ilmselt suurem, sest paljud nakatanud ei vaja haiglaravi, vaid põevad kodus.

Näiteks eile hilisõhtul saatis üks reede öösel Taco Ekspressi külastanud klient Postimehele kirja, kus kurtis neljandat päeva kestva kõhutõve üle. Lisaks talle on haigestunud ka ta kaaslane, kellega koos söömas käidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles