Meedikud: väljamagamine võib vähendada avariisid kolmandiku võrra

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik lapsi sooviks rohkem unejutte kuulata.
Enamik lapsi sooviks rohkem unejutte kuulata. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Unemeditsiini Selts rõhutab reedel peetava maailma une päeva puhul, et korralik väljamagamine võib vähendada liiklusõnnetuste arvu kolmandiku võrra.

«Uuringute tulemused näitavad, et 20 protsenti liiklusõnnetustest on tingitud juhi väsimusest, sellest tingitud reaktsioonivõime halvenemisest, roolis tukastamisest või magamajäämisest,» rääkis unemeditsiini seltsi president Tuuliki Hion Postimees.ee’le.

«35 protsenti liiklusõnnetustest on tingitud juhi ebapiisavast unest või halva kvaliteediga unest, rõhutas ta, lisades, et unetutel esineb ka  tõsise vigastusega või surmaga lõppenud tööõnnetusi seitse korda tervetest sagedamini,» rõhutas Hion.

Öise une häiretest põhjustatud unisus ja keskendumishäired häirivad auto juhtimist oluliselt sarnaselt alkoholiga. Liigse päevase unisuse all kannatab 5 protsenti täiskasvanud elanikkonnast. Põhjusteks on ebapiisav uneaeg või sagedased unehäired: unetus, uneapnoe, rahutute jalgade sündroom.

«Und peetakse iseenesestmõistetavaks. Tegelikult esineb erinevaid unehäireid 45 protsendil elanikkonnast. Enamik unehäireid on ravitavad, kuid vaid vähem kui kolmandik inimesi, kes kannatavad oluliste unehäirete all, otsivad abi. Unehäired on oluliseks koormuseks kogu ühiskonnale, kuna diagnoosimata häirete tagajärgede ravi ning töövõimetus on kulukad,» selgitas Hion.

Unehäirete parem diagnoosimine ja ravi saavad aidata vähendada liiklusõnnetuste arvu kolmandiku võrra, rõhutab unemeditsiini selts.

See on teise maailma une päeva sõnum. Maailma une päev on ellu kutsutud, et edendada arusaamist unehäirete suurest mõjust ning hea tervise olulisusest. Maailma une päeva korraldab Maailma Unemeditsiini Assotsiatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles