Katse: vaglad puhastavad kiirelt mädaneva haava

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaglad suudavad mädaneva jalahaava kiiremini puhastada kui traditsioonilised vahendid. Pildil Vietnami kunstniku tehtud kuju vaglast.
Vaglad suudavad mädaneva jalahaava kiiremini puhastada kui traditsioonilised vahendid. Pildil Vietnami kunstniku tehtud kuju vaglast. Foto: Reuters / Scanpix
Lihatoiduliste vaklade kasutamine mädanevate haavade raviks oli levinud meetod Napoleoni sõjakäikude ajal, kuid ussikeste võlujõudu uskujaid on tänapäevalgi. Briti teadlased otsustasid vaglaravi tõhusust kontrollida ja said nõusse üle 250 jalahaavaga patsiendi.

Yorki ülikooli teadlased lasid osa katses osalenute haavade kallale vaglad, teisi raviti traditsioonilise haavapuhastusvahendiga. Selgus, et haava mädast puhastamisega said vaglad kiiremini hakkama kui spetsiaalne vahend, kirjutas Reuters.

Loodetud efekti haavade lõplikule paranemisele teadlased vaglaravi puhul aga ei tuvastanud, samuti ei tulnud vaklade kasutamine traditsioonilisest raviviisist odavam. Seetõttu arvas üks teadlastest Nicky Cullum, et vaklade kasutamisel pole vähemalt antud patsientide puhul mõtet – see ei vii kiirema paranemiseni.

Lisaks teatas osa patsiente, et vaglad teevad traditsiooniliste meetoditega võrreldes rohkem haiget.

Samas märkisid teadlased, et mõnel juhul, näiteks patsientide ettevalmistamisel nahasiirdamiseks võiks vakladest kasu olla – siis on oluline haava puhastamise kiirus. Kuid enne vaglaravi kasutuselevõttu tuleb teha täiendavaid kliinilisi uuringuid.

Vaglaravi toime peitub selles, et loomakesed toituvad vaid surnud ja mädanevatest kudedest. Terved koed jätavad nad puutumata ja toidu lõppedes asuvad pigem üksteise kallale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles