Tõnis Allik: eriarsti e-visiit ja e-konsultatsioon hoiab aega kokku

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Allik.
Tõnis Allik. Foto: Mihkel Maripuu

Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) juhatuse esimees Tõnis Allik ütles perearstide seltsi aastakonverentsil rääkides, et nii otsesuunamisega saatekirjade projekt kui lähiajal rakenduv e-visiit kujutavad endast tervishoiu läbimurret e-maailma.

Siiani oli perearstidel probleemiks, et nad ei saanud patsiente otse spetsailisti juurde suunata. Vahel ei peagi patsient ise liikuma ühe arsti juurest teise juurde. E-saatekiri eeldab perearstilt eriarstile liikuva info kvaliteedi tõstmist.

Ka täna saab perearst suunata patsiendi saatekirjaga eriarsti juurde, aga juurde tuleb e-visiit ja e-konsultatsioon. Perearst suunab sel juhul haige kindla spetsialisti juurde ja teatab patsiendile, et temaga võetakse kahe päeva jooksul ühendust aja kokkuleppimiseks. Arst teeb saatekirja info põhjal otsuse, mis patsiendiga edasi teha. Perearst saab teate, et patsient on üle võetud.

E-konsultatsiooni puhul perearst ei suuna patsienti kuhugi, kuid annab talle kindluse, et tema probleemiga tegeletakse ja vastus tuleb eriarstilt. E-visiit tuleb ka haigekassale odavam.

Täna on selleks valmis PERH ja ITK valmistub. Valmis on ka need perearstid, kel vajalik tarkvara olemas. Haiglatele on uuele süsteemile üleminek vabatahtlik. Seni on uues porjektis osalenud 70 Eesti perearsti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles