Briti uuring: tasuta bussisõidu õigus muudab inimesed aktiivsemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasuta bussisõidu õigus muudab inimesed aktiivsemaks.
Tasuta bussisõidu õigus muudab inimesed aktiivsemaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tasuta bussisõidu õigus, mis on Inglismaal ette nähtud üle 60-aastastele, muudab inimesed füüsiliselt aktiivsemaks, leidsid Suurbritannia teadlased.

Teadlased uurisid nelja aasta jooksul 16 900 inimese andmeid nende transpordiviiside kasutamise kohta. Uuringu tulemused avaldati ajakirjas American Journal of Public Health, vahendas BBC.

Londoni teadlased hakkasid inimesi uurima 2005. aastal. Nad analüüsisid 11 218 inimest, kellel oli tasuta sõidu õigus ja 5693 inimest, kellel seda ei olnud.

Tasuta bussisõidu õigusega inimesed liikusid rohkem ning olid suurema tõenäosusega valmis kõndima, rattaga sõitma või ühistransporti kasutama. Liikumine aga hoiab ära paljusid tervisehädasid.

Samas nentisid teadlased, et üldiselt liikusid siiski kõik inimesed 2008. aastal vähem kui 2005. aastal, mis on kooskõlas üleüldise trendiga inimeste füüsilise aktiivsuse langemisel.

Üle 60-aastased said õiguse Suurbritannias tasuta bussiga sõita 2006. aastal, aga nüüd on oht, et see võimalus kaob.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles