Suitsetajate seas on rohkem unetuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Ajakirjas Addiction Biology avaldatud värskes uurimistöös võrdlesid teadlased suitsetajate ja mittesuitsetajate ööund, leides, et suitsetajate hulgas on oluliselt rohkem inimesi, kelle uni on lühem või häiritum.

Kui suitsetajate hulgas oli öö jooksul vähem kui kuus tundi magavaid inimesi 17 protsenti, siis mittesuitsetajate hulgas oli nii napi unega inimesi 7 protsenti. Ka häiritud või katkendlikku und kurtis suitsetajate hulgast 28 protsenti küsitletuist, mittesuitsetajaist kurtis öise rahutuse üle 19 protsenti inimestest, vahendas ERRi teadusportaal.

Uurimistööd juhtinud Stefan Cohrsi sõnul demonstreerib käesolev teadustöö esimest korda, et vaimselt terveid inimesi võrreldes, kellest pooled suitsetavad ja ülejäänud pooled ei suitseta, siis suitsetajate hulgas on ülekaalukalt rohkem probleemse unega inimesi. Kokku küsitleti 2300 inimest. 

Ometi ei saa antud uurimistööst kuidagi otseselt tuletada, et suitsetamine rikub und, sest suitsetajate eluviis võib lisaks sigareti tõmbamisele sisaldada veel teisi rahulikku und segavaid harjumusi, nagu vähene liikumine või hilistel tundidel helendavate ekraanide vaatamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles