Perearstide selts toetusaktsiooni ajal ületunde ei tee

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstide toetusstreik õpetajatele 2007
Arstide toetusstreik õpetajatele 2007 Foto: Liis Treimann

Eesti Perearstide Selts alustab 1.oktoobrist  aktsiooni, mille käigus osutavad nad arstiabi elanikele täpselt nii palju, kui haigekassa perearstidelt ostab ja omavahelises lepingus on sätestatud.

Perearst võtab iga päev vastu 4 tundi, pereõde 3 tundi ja keskused on avatud endiselt 8 tundi päevas. Vastuvõtuvälisel ajal tegelevad arst ja õde telefonile vastamisega, paberitööga ja enesetäiendamisega. Registraator on ühe nimistu kohta rahastatud 0,2 koormusega, ülejäänu osas vastavad arst ja õde telefonile esimesel võimalusel.

Perearstide selts soovib näidata, milline olukord kujuneb esmatasandi arstiabis, kui arstid annavad abi just nii palju, kui riik täna lepingu kohaselt tellib. Kõik edasine on olnud ületöö, mida perearstide sõnul tehti entusiasmist. Selle aktsiooniga toetab selts arstide liidu nõudmisi normeeritud tööajale ja kutsub kõiki osapooli üles dialoogile.

«Oleme murelikult jälginud Eesti Arstide Liidu streigiga kaasnevat vastukaja ühiskonnas, mis kahetsusväärselt taandub ainult arstide palganumbri kritiseerimisele. Täiesti on jäänud tagaplaanile põhiline - Eesti tervishoid on korraldamata, tervikuks planeerimata ja häbiväärselt arstide, õdede ja hooldajate  tööd väheväärtustav. Poliitikud ei võta vastutust seaduste eest, mis tagaksid arstiabi kvaliteetselt kõigile, minister ei võta vastutust tervishoiukorralduse kaasajastamise eest, haiglad ei võta vastutust maksumaksja raha efektiivse kasutamise eest,» on perearstid seisukohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles