Uus ravim aitab agressiivse rinnavähiga võitlejaid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Onkoloogi kontroll
Onkoloogi kontroll Foto: Arno Saar / Õhtuleht

991 naise hulgas korraldatud rahvusvaheline uuring näitas, et uus ravim pikendab eluiga ja parandab elukvaliteeti nendel naistel, kellel on kõige agressiivsem HER2-positiivse rinnavähi vorm.

Eile esitleti Viinis Euroopa Meditsiinilise Onkoloogia Ühingu aastakonverentsil uuringut uue ravimi T-DM1 kohta, mis suudab raskekujulise vähkkasvajaga haige elu pikendada ligi kuue kuu võrra, kirjutab The Telegraph.

Katsete tulemused näitasid, et HER2-positiivse rinnavähiga haigete eluiga pikenes standardteraapiaga elatud 25,1 kuult 30,9 kuuni. Samuti vähenesid naistel varem laialt levinud kõrvaltoimed nagu juuste väljalangemine ja kõhulahtisus.

«Sellise diagnoosiga naiste raviks kasutatakse ravimeid, mis teeb nende enesetunde halvemaks. Uue raviga kõrvaltoimed vähenevad ning see parandab omakorda oluliselt naiste elukvaliteeti,» selgitas Londoni King’s Kollege onkoloogiaprofessor Paul Ellis. Tema sõnul on see vähivorm väga agressiivne ning hilisemas staadiumis raskesti ravile alluv.

«Uuringu tulemused on väljapaistvad ning mõjutavad patsientide eluolu olulisel määral,» lisas Ellis. Igal aastal diagnoositakse HER2-positiivne rinnavähk ligi 10 000 briti naisel.

Ravimitootja loodab hankida ravimiloa, et turustada T-DM1 Suurbritannias järgmise aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles