Veerand arstiteaduskonna lõpetanutest ei astunud mullu residentuuri

Heidi Ojamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Nooremarstide Ühenduse endine esimees Märt Põlluveer
Eesti Nooremarstide Ühenduse endine esimees Märt Põlluveer Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti Nooremarstide Ühenduse liikme ja endise esimehe Märt Põlluveeri sõnul otsustas mullu 26 protsenti Tartu ülikooli arstiteaduskonna lõpetanutest mitte astuda residentuuri ehk Eestis nad praktiseerida ei saa ja on sellega meie tervishoiusüsteemi jaoks kadunud.

Põlluveer märkis, et kui Põhjamaades saavad nooremarstid praktiseerida üldarstina kohe pärast kooli lõppu, siis Eestis ei ole see võimalik. «Meie haridus ei ole nii nõrk, et ei saaks asuda tööle.»

Ta lisas, et arstide koolitamise põhimõtted on Eestis head, olemas on riiklik residentuuri tellimus ning residentuur on ka tasustatud.

Samas on Põlluveeri hinnangul residentuuri planeerimine ebatäpne ja põhineb oletustel, kuhu ja milliseid arste on vaja, mis tuleneb registrite ja tegevuslubade andmete puudulikkusest. Resident töötab tema sõnul täiskoormusega, ent tasutud saab 0,8 töökoha eest.

Nooremarstide ühingu korraldatud küsitluse kohaselt töötab ligi 25 protsenti arst-residentidest 32 tundi nädalas, 57 protsenti aga kuni 48 tundi nädalas. Lisatööd teevad residendid valdavalt sissetuleku tõttu, kuid ka kogemuse saamiseks.

Põlluveeri sõnul sunnib nooremarste Eestist lahkuma soov alustada praktiseerimist võimalikult vara ning samuti ka ebakindlus töökohtade osas. Eesti üldhaiglate tulevik on tema sõnul ebamäärane ning nende kantud koormus moodustab vaid 21 protsenti Eesti haiglate kaetud koormusest.

Tööst 41 protsenti tehakse keskhaiglates ja 37 protsenti regionaalhaiglates. Eestis on aga kolm regionaalhaiglat, neli keskhaiglat ning 12 üldhaiglat, märkis Põlluveer.

Eelmisel aastal lõpetas arstiõppe 125 üliõpilast ning 32 inimest nii hambaarstiteaduse kui ka farmaatsia alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles