Räpane hambaarst võib levitada raskeid haigusi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarst.
Hambaarst. Foto: Sille Annuk / Postimees

Suurbritannias läbiviidud uuring näitab, et hambaarstid, kes ei puhasta korrektselt oma töövahendeid, tekitavad patsientidel infektsiooni ohu.

Brittide uuring tuvastas, et üks hambaarst üheksast ei suuda järgida karme steriilsusnõudeid, mis takistavad vere teel edasi kanduvate viirushaiguste nagu HIV ja hepatiidi levikut, kirjutab The Telegraph.

Vere teel edasi kanduvate haiguste leviku peatamiseks soovitavad eksperdid hambakirurgil tööriistu operatsiooniks ette valmistada eraldi ruumis. Neid peaks küürima ühes kraanikausis, loputama aga teises. Seejärel tuleks pestud vahendid mikroskoobi all kriimude ja kahjustuste kontrollimiseks üle vaadata. Viimaks peaksid töövahend läbi käima ultraheli vannist ja kuumutusahjust.

Pärast puhastamist võiksid tööriistad seista kolm nädalat steriilses kuupäevaga märgistatud pakendis. Tuleb arvestada, et osa vahendeid puhastada ja taaskasutada ei saa ning tuleb pärast iga patsienti ära visata.

Üks markantsemaid näiteid räpakusest oli Põhja-Londonis, kus ühes praksises ei suutnud töötajad ühekordseks kasutamiseks ja korduvkasutamiseks mõeldud tööriistadel vahet teha. Samuti polnud nad kindlad, milline osa vahenditest oli puhastatud ning milline mitte. Lisaks leiti ühe praksise külmikust lahtise veenisiseste nõelte komplekti kõrvalt aegunud ravimid ning meedikute lõunaeined. Steriliseerimiseks mõeldud pinnal lebasid kasutatud salvrätikud ja määrdunud kummikindad.

«Inimesed ei pruugi sellistest tingimustes olla täiesti kaitstud erinevate infektsioonide eest,» hoiatasid tervishoiuametnikud.

Kuigi infektsiooni risk on ekspertide hinnangul madal, pole see pretsedenditu. 2009. aastal nakatus 5000 Bristoli elanikku hepatiidi ja HI-viirusega, kuna hambaarst polnud oma varustust korralikult steriliseerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles